Att välja rätt racket

Vad skall jag tänka på när jag väljer racket? Det är en mängd olika faktorer som kan ha betydelse för vilket racket som passar dig bättre än ett annat. Här följer några saker att tänka på:

Rackethuvudets Form

Det finns tre olika former: Runt, diamantformat och droppformat.

Vikt

De flesta racketar för vuxna spelare väger ca 370-380 g.

Balans

Balans innebär var på rackethuvudet balanspunkten finns. Balansen kan vara hög, medium eller låg.

Material

Ramen på padelracketar är så gott som alltid gjord av kolfiber för att racketet skall vara extra hållbart.

Rackethuvudets form

Välj rätt form på ditt racket som passar din spelstil

Bullpadel Racket Rund

Runt

För de flesta spelare oavsett nivå är det lättare att spela med ett runt racket. En sådan form på rackethuvudet gör att den så kallade ”sweet spot”, mitträffpunkten, sitter i centrum på rackethuvudet. Ett racket med runt rackethuvud kallas ofta kontrollracket. Exempel på dessa racketar bland Bullpadels racketar är Hack Control, Vertex-2 Control, K4-Pro, K3, K3 W och Kata Light.

Bullpadel Racket Diamant

Diamantformat

Ett sådant racket har sweet spot lite högre upp, vilket gör att det ger en extra ”kick” om man har en bra smash och blir därför en racketform som är bäst lämpad för avancerade spelare. Exempel på racketar är Hack, Vertex-2, Vertex-2 W, Vertex och K2-Power.

Bullpadel Racket Droppformat

Droppformat

Droppformat/päron/hybrid, kärt barn har många namn för denna form på rackethuvudet som är en blandning mellan det runda och det diamantformade. För de flesta medelgoda och avancerade spelare kan det kanske vara intressant att testa som ett alternativ till det runda. Några exempel på denna typ av racket är Wing-2, Wing och BP-10.

Vikt

De flesta racketar för vuxna spelare väger ca 370-380 g och ramens bredd är 38 mm. Alldeles för många spelar med onödigt tunga racketar eller felbalanserade dito. Eftersom man gärna lägger på extra overgrips och kanske en ramskyddstejp om racketet inte har ett inbyggt ramskydd, så adderas vikten. Detta är en negativ faktor för de spelare som har problem med eller tendens till padelarmbåge/tennisarmbåge (musarm), varför dessa spelare borde testa ett lättare racket.

I Bullpadels sortiment finns racketar för alla åldrar och spelartyper. Racketar märkta ”W” eller ”Light Weight” väger ca 20-30 gram mindre än övriga vuxenracketar. Några av dessa racketar är Vertex-2 W, K3 W och Kata Light. Juniorracketar (för spelare ca 7-11 år) har en rambredd på 33 mm och väger ca 335-345 gram, d v s något mindre än ett lättare vuxenracket. För de allra minsta finns racketarna Funny som väger ca 280 gr (rambredd 26 mm).

Balans

Balans innebär var på rackethuvudet balanspunkten finns. Balansen kan vara hög, d v s närmare toppen på rackethuvudet, medium eller låg. Ju närmare greppet balanspunkten ligger, desto lättare upplever du rackethuvudet. Ett racket som är topptungt kommer att upplevas som tyngre att svinga. Ofta räknas topptunga racketar som mer offensiva, med mer ”power” till skillnad från kontroll, då de ger mer tyngd åt en smash. Diamantformade racketar är generellt topptunga, medan runda racketar har en låg tyngdpunkt och droppformade är oftast mediumbalanserade.

Racketar med balansen längre ned kan vara lättare att manövrera vid volleyspel. För yngre spelare eller inte så starka spelare kan det också vara en fördel med just dessa racketar då de är lättare att manövrera och därmed kan ge ett tekniskt bättre slag med högre hastighet och mera kraft. Såväl balans som tyngd i ett racket kan också påverkas av extra overgrips och metallvikter som kan klistras på.

Material

Ramen på padelracketar är så gott som alltid gjord av kolfiber för att racketet skall vara extra hållbart. Kärnan består av ett skumgummiliknande material, EVA eller Foam, där merparten av dagens racketar har EVA som har bättre ”minnesegenskaper” och är hållbarare. Samtliga Bullpadels racketar har en innerkärna av EVA. Detta material kan i sin typ ha olika densitet från mjuk (SoftEVA, Evalastic) till något hårdare (BlackEva). Den yttre kärnan i padelracketar består av glasfiber i billigare racketar, blandning av glasfiber och kolfiber eller enbart kolfiber i dyrare racketar som därmed också är styvare och hållbarare än billigare och mjukare glasfiberracketar. Modellerna Hack och Hack Control har den mest avancerade typen av kolfiber, Carbon XT (18K), vilket innebär att kolfibern består av 18000 trådar per kvadratcentimeter, till skillnad från det vanligare 3K. Fördelen med fler kolfibertrådar? Jo, ju fler trådar desto snabbare "reaktion" och racketrespons. Inte styvare, inte mer svårspelat, bara en förbättrad prestanda! Hack visar vägen. Våra storsäljare Vertex-2 och Vertex-2 Control har i år ett uppgraderat kolfiber 12K.

Ytskikt

Det vanligaste är att padelracketar har en yta som är blank- eller mattlackad, vilket också är det lättaste att göra rent produktionstekniskt. Därför är det inte lika vanligt att racketarna har ett ruggat ytskikt, vilket vissa spelare föredrar då det upplevs som att racketet greppar bollen bättre vid skurna slag. Detta kan uppnås genom att använda ett laminat med ett mönstrat ytskikt. Betydligt svårare, och vilket endast få fabriker klarar av vid tillverkningen, är att blanda i en sorts granulat i lackfärgen så att en sandpappersliknande yta bildas. I Bullpadels serie är det två racketar som har denna ytstruktur, Vertex-2 och Vertex-2 Control.

Ramskydd

För att öka livslängden på ett racket används ofta ramskydd. Dessa kan vara av plast som är nedtryckt i förborrade hål i ramen eller ännu bättre av en typ som limmas med speciallim i ramen. Bullpadels mest avancerade modeller, Pro Line, har ett ramskydd i lättaluminium, Metalshield. Om ditt racket saknar ramskydd är ett bra tips att sätta på en ramskyddstejp. Bullpadel erbjuder två typer av ramskyddstejp, genomskinlig respektive svart. Denna typ av tejp skyddar då också kanterna på racketet och kan med fördel också sättas över ett befintligt ramskydd.